Festyn w Trzebieży zamyka kalendarz imprez w 2020r.
Trzebież była ostatnim miejscem, w którym stanęło nasze rybne miasteczko w ramach projektu „Wolin z rybą na talerzu”. Pomimo deszczowej pogody, wszystkie strefy były do dyspozycji odwiedzających w godzinach od 12:00 do 18:00.
Pierwsi goście pojawili się tuż po rozpoczęciu i mimo deszczu degustowali ze smakiem potrawy z FishTrucka. Załoga z Tawerny na początek zaserwowała rozgrzewającą zupę rybną, następnie bułkę ze śledziem, paprykarz oraz śledzia w glazurze musztardowej.
Przed rozpoczęciem Konkursu Kulinarnego zdarzały się przerwy w deszczowej pogodzie, co sprzyjało odwiedzaniu strefy zdrowia i uzyskaniu wskazówek od pani dietetyk. Można było też suchą nogą zawitać do strefy edukacyjnej i wygrać nasze gadżety w konkursach o rybach oraz wspólnie pośpiewać szanty z zespołem IGA’cki BAND.
O 14:00, zgodnie z tradycją, rozpoczął się Konkurs Kulinarny, w którym poza znanymi z poprzednich edycji kucharzami: Grzegorzem Wocialem i Krzysztofem Woźniakiem, pojawił się nowy zawodnik — Mariusz Siwak. Szef kuchni restauracji Baraż ze Szczecina ujął swoimi potrawami kubki smakowe zarówno jury, jak i publiczności, i mimo że pierwszy raz startował w naszym konkursie, to wygrał go w obu kategoriach.
Klasyfikacja oraz potrawy przygotowane w ostatniej edycji Konkursu Kulinarnego „Wolin z rybą na talerzu”:
Mariusza Siwak — miejsce pierwsze i nagroda publiczności.
Przystawka: Węgorz wędzony, ziemniaki, buraki i chips z lnu.
Danie główne: Sandacz gotowany, purée z kalafiora oraz maślanka.
Grzegorz Wocial — drugie miejsce.
Przystawka: Marynowane, kolorowe pomidory z wędzonym łososiem, marynowanym okoniem, burratą, kremem z czerwonego octu oraz grzanką z chleba orkiszowego na zakwasie.
Danie główne: Sandacz na maśle, sos drobiowy z anyżem, cynamonem i goździkami, ziemniak truflowy z majonezem porowym, personalizowane szalotki oraz grillowane warzywa z czarnym czosnkiem i rozmarynem.
Krzysztof Woźniak — trzecie miejsce.
Przystawka: Duet z wędzonego łososia i węgorza, czarny sezam na blinie z mąki żytniej, złoty lazur.
Danie Główne: Sandacz sauté, śliwkowa salsa, świeże warzywa z ryżem na klarowanym maśle.
Konkurs oraz całą kulinarną zabawę podsumował swoim udziałem główny juror i prowadzący: Leszek Wodnicki, który podczas gotowania na żywo przygotował dwie potrawy:
- Temari sushi z łososiem gravlax
- Carpaccio z dorsza z duxelle z grzybów i sosem ponzu
Nad całością ostatniego festynu „Wolin z rybą na talerzu” w Trzebieży czuwali do końca, pomimo niesprzyjającej aury, organizatorzy projektu, czyli Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków wraz z Panią Prezes Henryką Palusińską, która wręczyła nagrody kucharzom oraz serdecznie podziękowała wszystkim odwiedzającym nasze festyny oraz wszystkim osobom pracującym przy organizacji całego projektu.
