“Wolin z rybą na talerzu” w Dąbiu za nami!

Deszczowo i pochmurnie rozpoczęliśmy w minioną sobotę imprezę z cyklu „Wolin z rybą na talerzu”. Rybne miasteczko stanęło na Przystani Jachtowej, w Szczecinie-Dąbiu. Pogoda nie przestraszyła naszych gości i punktualnie o 12:00 ruszyły wszystkie strefy: zdrowia, kulinarna, wiedzy oraz malucha. Na scenie, która w towarzystwie obok zacumowanych jachtów, prezentowała się bardzo urokliwie, najpierw pojawił się IGA’cki BAND z repertuarem szantowym, a następnie muzycy z zespołu RockOver.

Do degustacji załoga z Fish Trucka przygotowała: bułkę ze śledziem, pasztet z ryb oraz zupę rybną, ale największa kolejka ustawiła się po świeży paprykarz podawany z razowym chlebem.

Sporym zainteresowaniem cieszyły się wizyty w multimedialnym kontenerze, w którym na dużych ekranach można było zobaczyć pływające wokół ryby i poczuć się trochę jak w podwodnym świecie. Z prezentowanych w strefie edukacyjnej krótkich filmików  oglądający dowiedzieli się, dlaczego warto mieć ryby w swojej diecie oraz na czym polega przewaga mięsa rybiego nad mięsem zwierzęcym. W krótkim dokumencie opowiadającym o pracy rybaków z Wolińskiego Stowarzyszenia można było podejrzeć codzienne zajęcia ludzi, którzy w naszym regionie trudnią się rybołówstwem. Krótkie charakterystyki ryb przedstawione barwnie przez profesora Adama Tańskiego z ZUT pozwoliły na szybkie przyswojenie wiedzy na temat wybranych gatunków ryb z naszego regionu.

Kulinarny Konkurs Gastronomiczny rozpoczął się zgodnie z planem, mimo że ze względu na korki w drodze znad morza, jeden z uczestników przybył do Dąbia z opóźnieniem. Wszyscy kucharze zdążyli przygotować wyśmienite przystawki i dania główne. Odwiedzający nasze miasteczko goście, którzy mieli okazję obserwować kucharzy przy pracy, mogli m.in.: zobaczyć jak prawidłowo oprawić świeżego węgorza, dowiedzieć się jak gotować ziemniaki, tak aby zachowały, jak najwięcej wartości odżywczych oraz podpatrzeć jak dobrze usmażyć sandacza, czy zrobić z niego medaliony.

W kulinarnych zmaganiach wygrał Grzegorz Wocial z restauracji „Teatr Mały Restauracja Mała” w Szczecinie. Drugie miejsce zajął Karol Studziński z restauracji „KA la FIOR” w Wolinie, a trzecie Krzysztof Woźniak ze szczecińskiej restauracji „Gospoda Herbu Korab”. Ten ostatni, za swoje potrawy, otrzymał nagrodę publiczności.

Dania, które przygotowali szefowie kuchni w tej edycji Konkursu to:

Grzegorz Wocial:

Przystawka: Pierogi z okonia i węgorza podane na sosie ramowym.

Danie główne:  Sandacz smażony na maśle, sos z białego wina, śmietany oraz szczawiu, gołąbek z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, kurkami i mascarpone oraz aktualizowane młode buraki.

Karol Studziński:

 

Przystawka: Bouillabaisse z sandacza — czyli francuska zupa rybna.

Danie główne: Okoń, kasza jaglana, bigos, espuma z kiszonej kapusty.

Krzysztof Woźniak:

Przystawka: Medaliony z sandacza, z musem buraczkowo-malinowym, podawane z grzanką czosnkową.

Danie główne: Smażony węgorz z sałatką ziemniaczano-jabłkową oraz z sałatą rzymską, z ogórkiem kiszonym na oliwie.

Ostatnim punktem imprezy był — Live Cooking. Prowadzący Konkurs Kulinarny i jego główny juror Leszek Wodnicki — podczas gotowania na żywo — przygotował z prawdziwą wirtuozerią: Smażonego sandacza z krewetkami, solirodem i sosem z maślanki. Możemy tylko potwierdzić, że jak zwykle było bardzo smacznie!