Wolin z rybą na talerzu: Startujemy!

Miło nam ogłosić, że oficjalnie rozpoczynamy działania w ramach projektu „Wolin z rybą na talerzu”, będącego kampanią informacyjno-edukacyjną, której głównym zadaniem jest przekonanie Was do tego, że ryba jest po prostu produktem:

  • zdrowym,
  • smacznym,
  • pożywnym,
  • szybkim i nieskomplikowanym w przyrządzeniu.

Naszą główną misją jest poprawa organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury, co może zostać osiągnięte poprzez edukację rodzin, w taki sposób, aby Polacy zmieniali swoje nawyki żywieniowe i częściej sięgali po produkty z ryb, ponieważ ich spożywanie stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia.

Zależy nam, aby nasze działania:

  1. Podniosły poziom publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa.
  2. Dotarły do jak najszerszego grona odbiorców z informacją, że warto spożywać ryby z regionu Zalewu Szczecińskiego, Zalewu Kamieńskiego  i Zatoki Pomorskiej na Bałtyku.

Adresatami projektu są mieszkańcy Pomorza Zachodniego oraz turyści z Polski i zza granicy. Nasze działania edukacyjne i promocyjne prowadzone będą na wielu płaszczyznach:

Podczas wielu wydarzeń, będących kluczowym elementem projektu każdy uczestnik będzie mieć możliwość:

  • zdobycia wiedzy na temat ryb w „Multimedilanej Rybnej Strefie Edukacji”,
  • degustacji potraw z ryb na bazie zrównoważonych produktów rybołówstwa w specjalnie przygotowanym Fish Trucku,
  • konsultowania swoich przyzwyczajeń żywieniowych z dietetykiem,
  • obserwacji Kulinarnego Konkursu Gastronomicznego dla zawodowców,
  • spotkania z zawodnikami najpopularniejszego lokalnego klubu sportowego – Vinety Wolin.

Projekt dofinansowany jest przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej w ramach programu operacyjnego Rybactwo i Morze (PO RYBY) na lata 2014-2020.