Wolin z rybą na talerzu: Startujemy!
Miło nam ogłosić, że oficjalnie rozpoczynamy działania w ramach projektu „Wolin z rybą na talerzu”, będącego kampanią informacyjno-edukacyjną, której głównym zadaniem jest przekonanie Was do tego, że ryba jest po prostu produktem:
- zdrowym,
- smacznym,
- pożywnym,
- szybkim i nieskomplikowanym w przyrządzeniu.
Naszą główną misją jest poprawa organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury, co może zostać osiągnięte poprzez edukację rodzin, w taki sposób, aby Polacy zmieniali swoje nawyki żywieniowe i częściej sięgali po produkty z ryb, ponieważ ich spożywanie stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia.
Zależy nam, aby nasze działania:
- Podniosły poziom publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa.
- Dotarły do jak najszerszego grona odbiorców z informacją, że warto spożywać ryby z regionu Zalewu Szczecińskiego, Zalewu Kamieńskiego i Zatoki Pomorskiej na Bałtyku.
Adresatami projektu są mieszkańcy Pomorza Zachodniego oraz turyści z Polski i zza granicy. Nasze działania edukacyjne i promocyjne prowadzone będą na wielu płaszczyznach:
- W Internecie: www.wolinzrybanatalerzu.pl
- W social mediach: www.facebook.com/wolinzrybanatalerzu
- Na eventach.
Podczas wielu wydarzeń, będących kluczowym elementem projektu każdy uczestnik będzie mieć możliwość:
- zdobycia wiedzy na temat ryb w „Multimedilanej Rybnej Strefie Edukacji”,
- degustacji potraw z ryb na bazie zrównoważonych produktów rybołówstwa w specjalnie przygotowanym Fish Trucku,
- konsultowania swoich przyzwyczajeń żywieniowych z dietetykiem,
- obserwacji Kulinarnego Konkursu Gastronomicznego dla zawodowców,
- spotkania z zawodnikami najpopularniejszego lokalnego klubu sportowego – Vinety Wolin.
Projekt dofinansowany jest przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej w ramach programu operacyjnego Rybactwo i Morze (PO RYBY) na lata 2014-2020.