Opis projektu
Tytuł projektu:
Kampania edukacyjno-promocyjna
"Wolin z rybą na talerzu”
Finansowanie:

Zadania realizowane w ramach projektu:
- Przygotowane zostaną Multimedialne Lekcje Biologii, które w ciekawy i nowoczesny sposób przekażą wiedzę na temat ryb, ich środowiska, sposobów rozmnażania oraz życia.
- Multimedialne Lekcje Biologii zostaną przeprowadzone w wybranych szkołach województwa zachodniopomorskiego wraz z postawieniem w nich specjalnych przestrzeni / stref do audiowizualnego odbioru przekazywanych treści, zawierające spójne oznaczenia graficzne wraz z odpowiednim sprzętem audiowizualnym (ekrany, pylony, itp).
- Przygotowany zostanie multimedialny kontent wiedzy (filmy, wykłady, informacje dźwiękowe, interaktywne zabawy) – do wykorzystania na lekcjach biologii wraz z kartami pracy dla nauczycieli i e-bookiem. Wszystkie te materiały będą dostępne podczas Multimedialnej Lekcji Biologii oraz znajdą się na stronie internetowej projektu z możliwością pobrana.
- Przeprowadzone zostaną konsultacje z dietetykami dla dzieci wraz ze wskazówkami, co do ich diety dla rodzicó Konsultacje odbędą się podczas Multimedialnych Lekcji i podczas eventów.
- W wybranych klubach sportowych zostaną przeprowadzone lekcje, w ramach których odbędą się zajęcia sportowe oraz spotkanie z dietetykiem. Przygotowane zostaną broszury informacyjne z dietą młodego sportowca.
- Zorganizowane zostaną dwa eventy promujące ideę akcji i podsumowujące akcję.
- Przeprowadzona zostanie ogólnopolska kampania promocyjna w radiu, jednej z sieci TV oraz w internecie.
- Akcja promująca projekt zostanie przeprowadzona również w lokalnym oddziale TVP (TVP3 Szczecin).
- W lokalnej TVP 3 Szczecin zostanie zrealizowany Teleturniej wiedzy dla uczniów ze szkół, które uczestniczyły w lekcjach biologii. Teleturniej zostanie wyemitowanym na antenie TVP 3 Szczecin.
Grupy docelowe:
- Uczniowie szkół podstawowych klas IV-VIII województwa zachodniopomorskiego
- Nauczyciele biologii w szkołach podstawowych
- Wybrane grupy/kluby sportowe województwa zachodniopomorskiego
- Rodzice i dzieci zainteresowani zdrowym odżywianiem i dietą opartą o produkty z ryb
- Mieszkańcy i goście odwiedzający Pomorze Zachodnie
- Osoby zainteresowane zdrowym trybem życia i pozyskiwaniem wartościowego posiłku z lokalnych produktów (ryby poławiane w Polsce oraz wytwarzane w kraju przetwory z ryb)
- Lokalne grupy rybackie oraz producenci produktów pochodzących z polskiego rybołówstwa
Cele projektu:
Działania marketingowe wspierające organizację i rozwój rynku polskich produktów rybnych, podnoszenie świadomości konsumentów i informowanie o produktach rybnych.
Cele szczegółowe:
- Promocja wiedzy na temat ryb żyjących w polskich wodach.
- Zwiększenie świadomości na temat akwenów wodnych wraz z żyjącymi w nich organizmami zgodnie z programem biologii w szkole podstawowej.
- Wsparcie świadomych wyborów żywieniowych młodych ludzi w przyszłości.
- Zwrócenie uwagi na zdrowy tryb życia, w którym ryby i przetwory rybołówstwa z lokalnego rynku mogą mieć znaczący udział.
- Podkreślenie wartości odżywczych diety opartej o rodzime gatunki ryb.
- Poszerzenie świadomości na temat potraw przygotowywanych z polskich ryb.
- Podkreślenie sprawdzonych źródeł pochodzenia ryb w Polsce.
- Wsparcie lokalnych grup rybackich i producentów ryb oraz przetworów rybołówstwa poprzez promocję wiedzy na temat ryb poławianych przez rybaków z Pomorza Zachodniego.
Efekty/rezultaty projektu:
- Dotarcie z ciekawą i nowoczesną wiedzą na temat ryb do uczniów z minimum 20 szkół województwa zachodniopomorskiego oraz uczniów w całej Polsce, dzięki materiałom z lekcji dostępną w internecie.
- Wsparcie nauczycieli biologii z wyżej wymienionych szkół oraz z innych szkół w Polsce poprzez materiał dostępny na internetowej stronie projektu.
- Dotarcie z wiedzą na temat polskich ryb do odbiorców w całej Polsce, dzięki kampaniom w internecie, radiu i telewizji

Wartość projektu (całkowity koszt projektu)
7 780 980,00 PLN brutto
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich
5 187 651,70 PLN brutto
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA