Video

PODSUMOWANIE

Spokojnie, rodzinnie i jak zwykle smacznie tak było na naszym ostatnim, w tym sezonie, festynie „Wolin z rybą na talerzu”, który w ostatni weekend wakacji odbył się na Łasztowni w Szczecinie. 

Zmienna pogoda ani duże kałuże w niedzielny poranek nie odstraszyły najmłodszych fanów imprezy, korzystających z atrakcji przygotowanych w Strefie Rybki Woliniki. Gry i zabawy, skoki i zjazdy na dmuchanych zabawkach oraz edukacyjne potyczki pozwalające zdobyć nagrody, cieszyły się dużym powodzeniem wśród najmłodszych uczestników festynu. Interaktywna zabawa w poszukiwanie ryb znalazła uznanie również wśród dorosłych. Przez całą imprezę widać było dzieci oraz osoby dorosłe, skanujące QR-kody, ukryte na terenie obiektu. Za „złowione” w ten sposób gatunki ryb (minimum pięć) można było wybrać festynowy gadżet: piłkę plażową, butelkę na napoje, grę edukacyjną, czapeczkę czy ekologiczny piórnik lub torbę.

Potrawy serwowane podczas festynu przygotowywane były tym razem wyłącznie z ryb morskich. Zarówno w menu naszych kucharzy, jak i w strefie degustacji królowały przede wszystkim śledź, dorsz i łosoś. Rybacy z Wolińskiego Stowarzyszenia Rybaków mimo trudnej sytuacji, jakiej doświadczają w związku z wydarzeniami na Odrze, cały czas zachęcali i namawiali do jedzenia ryb. Podkreślając, że zarówno ryby, jak i wody na naszym terenie cały czas są badane i monitorowane.

W Szczecinie bezapelacyjnym zwycięzcą wśród kucharzy został Mariusz Siwak szef kuchni szczecińskiego hotelu Mariott. Wśród potraw, które zaserwował, znalazły się:
marynowany łosoś w burakach, pierożki z dorsza z porem, matiasa z musem chrzanowym z jabłkami i oliwą koperkową oraz dorsz z mlekiem kokosowym z curry, ryżem jaśminowym i warzywami.

Organizatorzy składają wielkie podziękowania wszystkim uczestnikom, którzy wzięli udział w cyklu imprez „Wolin z rybą na talerzu” w tym roku i zapraszają na kolejne atrakcje przygotowane w ramach projektu. Wszystkie potrzebne informacje dostępne są na stronie: www.wolinzrybanatalerzu.pl oraz na profilu FB projektu.

Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską, ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego, w ramach Programu Operacyjnego “Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020”.

GALERIA

Sobota

12:00 – Otwarcie festynu

12:05 – Zespół Swing Lowers

12:35 Szybka rybka pokaz kulinarny

13:00 – Zespół Swing Lowers

13:30 Szybka rybka – degustacja

14:00 – Livecooking na scenie

14:30 Animacje i konkursy z nagrodami

15:00 – Livecooking na scenie

15:30 Bitwa na patelnie – pokaz kulinarny

16:00 Animacje i konkursy z nagrodami

16:30 – Zespół After Blues

17:00 – Bitwa na patelnię -degustacja

17:30 – Zespół After Blues

18:00 Zakończenie imprezy

Niedziela

12:00 – Otwarcie festynu

12:05 – Zespół Duo Palmeres

12:35 Szybka rybka pokaz kulinarny

13:00 – Zespół Duo Palmeres

13:30 Szybka rybka – degustacja

14:00 – Livecooking na scenie

14:30 Animacje i konkursy z nagrodami

15:00 – Livecooking na scenie

15:30 Bitwa na patelnie – pokaz kulinarny

16:00 Animacje i konkursy z nagrodami

16:30 – Zespół Współszycie

17:00 – Bitwa na patelnię -degustacja

17:30 – Zespół Współszycie

18:00 Zakończenie imprezy