Ryby

PŁOĆ

Budowa. Płoć to ryba z rodziny karpiowatych. Ma ciało ścieśnione bocznie i niewysokie. Jej płetwa grzbietowa o krótkiej podstawie jest usytuowana prawie w jednej linii z płetwami brzusznymi. Grzbiet płoci jest w kolorze ciemnym, brzuch i boki srebrno-białe, a płetwy brzuszne i odbytowa w kolorze czerwonym.

Tryb życia. Młode płocie żyją w stadach. Występują głównie w strefie przybrzeżnej. Dorosłe zasiedlają głębsze strefy, żerują w toni wody i przy dnie.

Płodność. W zależności od wieku, płocie potrafią złożyć do 150 tysięcy jaj.

Rodzaj tarła: fitofilne.

Występowanie. Płoć zamieszkuje jeziora, rzeki, potoki, a także przybrzeżne wody morskie. Płoć występuje na terenie prawie całej Europy, w zlewisku Morza Czarnego, Kaspijskiego i Jeziora Aralskiego.

Ciekawostki. Płocie to najczęściej łowione ryby przez wędkarzy.

Płoć to ryba charakteryzująca się ościstym, białym i delikatnym mięsem. To jedna z najchudszych ryb pływających w naszym regionie. Jej spożywanie rekomendowane jest osobom będącym na niskokalorycznej diecie np. cukrzykom, ciśnieniowcom…

Ryba ta jest doskonałym źródłem białka oraz witamin z grupy B – najwięcej zawiera B3 i B12, czyli witamin które odpowiadają za prawidłowe zapamiętywanie i koncentrację, a także łagodzenie stresu i polepszenie nastroju.

Płoć jest również źródłem fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Jednocześnie mięso tej ryby zawiera kwasy wielonienasyconych PUFA, które odpowiadają za prawidłową pracę siatkówki oka, odżywiają mózg i hamują procesy zapalne w komórkach organizmu.

Płoć jest także źródłem rzadkiego pierwiastka – selenu, który osłania komórki przed wpływem wolnych rodników. Trzeba pamiętać, że niski poziom selenu w organizmie niesie ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór pęcherza.

 

Wartości odżywcze (100 g):

Kaloryczność: 90kcal/100g

Zawartość białka: 20g/100g

Zawartość tłuszczu: 1g/100g

Kwasy wielonienasycone łącznie 57%

Witamina B12: 1,9 μg

Witamina D: 11,6 μg

Fosfor: 241 mg

Selen: 23,6 μg

Witamina B6: 0,2 mg

Niacyna: 4,6 mg

Wapń: 12 mg

Żelazo: 0,4 mg

Magnez: 24 mg

Fosfor: 241 mg

Potas: 321 mg

Sód: 41 mg

Cynk: 0,6 mg

Miedź: 0,1 mg

Mangan: 0,1 mg

Selen: 23,6 μg

OKOŃ

Budowa. Okoń to ryba z rodziny ryb okoniowatych. Posiada ciało ścieśnione bocznie, stosunkowo wysokie. Otwór gębowy duży, dwie płetwy grzbietowe położone blisko siebie, pierwsza płetwa grzbietowa jest wysoka i złożona z promieni twardych, druga płetwa niższa i krótsza, miękka, ciało w kolorze zielono żółtym, grzbiet ciemniejszy, płetwa odbytowa, ogonowa i płetwy brzuszne czerwone lub pomarańczowe

Tryb życia. Dorosłe okonie są drapieżnikami, polują stadnie

Płodność. W zależności od wieku, okonie składają od kilkuset tysięcy do miliona jaj.

Rodzaj tarła: ikra składana jest na substracie np. gałązkach, roślinności w postaci długich wstęg.

Występowanie. Okoń zamieszkuje wody słodkie: jeziora i rzeki oraz wody słonawe.
Okoń zamieszkuje prawie całą Europę, Amerykę Północną oraz Północną Azję.

Ciekawostki. Okonie mają smaczne chude mięso, żerują cały rok, są kanibalami.

Okoń to chuda ryba, w której znajdziemy wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega3. Stanowi też świetne źródło pełnowartościowego białka. Spożywając regularnie okonie, dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę witaminy D, która wzmacnia kości, wspomaga metabolizm oraz wspiera działanie układu krążenia…

Warto także pamiętać, że okoń to ryba o właściwościach antynowotworowych.

Ponadto znajdująca się w nim witamina B6 wspomaga syntezę hormonów i enzymów. Regulując ciśnienie krwi, wpływa na pracę serca i mózgu, a także prowokuje organizm do produkcji hemoglobiny, która dotlenia komórki ciała.

Występująca w okoniach leucyna zwiększa wydolność organizmu, wspomaga jego regenerację, przyspiesza proces budowania masy mięśniowej i stabilizuje poziom cukru we krwi. Tymczasem lizyna, której w okoniu nie brakuje zapobiega przewlekłemu zmęczeniu, zawrotom głowy, opryszczce, wypadaniu włosów, czy też niedokrwistości. Dodatkową zaletą jedzenia okonia jest uzupełnianie pierwiastka jakim jest selen, który wspomaga odporność – chroni komórki przed bakteriami i wirusami.

 

Wartości odżywcze (100 g):

Wartość energetyczna (kcal)81 kcal

Białko ogółem (g)18.4 g

Tłuszcz (g)0.8 g

Cholesterol (mg)72 mg

Sód (mg)47 mg

Sól (g)0.118 g

Potas (mg)330 mg

Wapń (mg)20 mg

Fosfor (mg)220 mg

Magnez (mg)26 mg

Żelazo (mg)0.6 mg

Cynk (mg)0.81 mg

Miedź (mg)0.04 mg

Mangan (mg)0.06 mg

Jod (μg)4 μg

Witamina A (μg)7 μg

Retinol (μg)7 μg

Witamina D (μg)0.8 μg

Witamina E (mg)1.47 mg

Tiamina (mg)0.075 mg

Ryboflawina (mg)0.12 mg

Niacyna (mg)3 mg

Witamina B6 (mg)0.3 mg

Foliany (μg)9 μg

Witamina B12 (μg)5 μg

Witamina C (mg)1.3 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem (g)0.13 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem (g)0.09 g

n-3 ogółem (g)0.06 g

n-6 ogółem (g)0.01 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g)0.07 g

Izoleucyna (mg)1028 mg

Leucyna (mg)1568 mg

Lizyna (mg)1908 mg

 

SANDACZ

Budowa. Ryba z rodziny okoniowatych. Ciało wydłużone, niewysokie, lekko bocznie spłaszczone, grzbiet zielono szary, boki jaśniejsze, brzuch biały, na bokach ciała od 8 do 12 brunatno czarnych smug. Sandacz posiada dwie płetwy grzbietowe, pierwszą twardą, drugą miękką. Na płetwie grzbietowej i ogonowej występują ciemne plamki tworzące podłużne pasma. Płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa są jasne. Płetwy piersiowe są zaokrąglone, podobnej długości co płetwy brzuszne. Łuska sandacza jest cienka.  Sandacz ma stosunkowo mało ości.

Tryb życia. Sandacz jest rybą drapieżną, bardzo dobrze widzi w nocy, ma doskonały węch i bardzo dobry zmysł linii nabocznej. Spotkać go można najczęściej przy dnie zbiornika wodnego. Gatunek ten najintensywniej żeruje w okresie letnim.

Płodność. W zależności od wieku sandacze składają od 150 tysięcy do 900 tysięcy jaj.
Rodzaj tarła: fitofilne oraz litofilne.

Występowanie. Sandacz zamieszkuje głównie wody słodkie, dolny bieg rzek oraz stosunkowo płytkie i rozległe jeziora. Można go także spotkać w słonawych zatokach morskich.

Występuje w zlewisku Morza Bałtyckiego, Morza Czarnego, Morza Kaspijskiego i Jeziora Aralskiego

Ciekawostki. Sandacz atakuje ofiarę z zaskoczenia i goni ją z dużą prędkością.
Ryby te są opiekuńczymi rodzicami, ponieważ samce tego gatunku bronią złożonej ikry i potomstwa przed drapieżnikami.
Sandacz jest wrażliwy na zanieczyszczenia i potrzebuje dużej zawartości tlenu w wodzie.

Sandacz jest gatunkiem słodkowodnej ryby z rodziny okoniowatych i jest bardzo bogaty w wysokiej jakości białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko to jest ważne dla wzrostu i regeneracji tkanek, a także dla utrzymania siły mięśniowej…

Dla odmiany sandacz zawiera małe ilości cholesterolu, dlatego powinien być regularnie spożywany przez osoby zmagające się z miażdżycą, udarem, czy chorobą Leśniewskiego-Crohna.

Jest to ryba niskotłuszczowa, zatem jest dobrym wyborem dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Sandacz jest wyśmienitym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mających działanie prozdrowotne – szczególnie pod kątem pracy układu sercowo-naczyniowego.

Mięso sandacza jest bogate w selen, witaminę D i B12, która wspomaga tworzenie czerwonych krwinek w organizmie, chroniąc przed anemią.

 

Wartości odżywcze (100 g):

Wartość energetyczna (kcal)83 kcal

Białko ogółem (g)19.2 g

Tłuszcz (g)0.7 g

Cholesterol (mg)60 mg

Woda (g)78.9 g

Sód (mg)57 mg

Sól (g)0.143 g

Potas (mg)340 mg

Wapń (mg)49 mg

Fosfor (mg)220 mg

Magnez (mg)29 mg

Żelazo (mg)0.8 mg

Cynk (mg)0.57 mg

Miedź (mg)0.04 mg

Mangan (mg)0.05 mg

Witamina A (μg)9 μg

Retinol (μg)9 μg

Witamina D (μg)0.7 μg

Witamina E (mg)1.26 mg

Tiamina (mg)0.16 mg

Ryboflawina (mg)0.25 mg

Niacyna (mg)2.3 mg

Witamina B6 (mg)0.3 mg

Foliany (μg)12 μg

Witamina B12 (μg)5 μg

Witamina C (mg)1 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem (g)0.14 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem (g)0.16 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g)0.19 g

Izoleucyna (mg)1005 mg

Leucyna (mg)1528 mg

Lizyna (mg)1528 mg

LESZCZ

Budowa. Ryba z rodziny karpiowatych. 
Ciało leszcza jest silnie wygrzbiecone i bocznie spłaszczone, głowa jest mała, przy nasadzie płetw brzusznych występują wyrostki pachwinowe. Płetwa odbytowa ma długą podstawę, ubarwienie ciała złotobrunatne lub szare, grzbiet w kolorze ciemnobrunatnym do czarnego, płetwy piersiowe czarne, podstawa płetw w kolorze pomarańczowym

Tryb życia. Leszcz jest rybą stadną, dorosłe osobniki występują głównie przy dnie, gdzie intensywnie żerują

Płodność.  W zależności od wieku od 15 tysięcy do 90 tysięcy jaj.
Rodzaj tarła: fitofilne

Występowanie. Leszcz zamieszkuje wody słodkie: jeziora, nizinne rzeki, zbiorniki zaporowe, spotkać go można także w przybrzeżnych słonawych wodach morskich. Ryba ta zasiedla prawie całą Europę i część południowo- zachodnią Azji

Ciekawostki. Ryjek leszcza potrafi wysuwać się w charakterystyczną „trąbkę” ułatwiającą przeszukiwanie dna w celu poszukiwania pokarmu.

Wysokiej jakości białko jest ważnym składnikiem odżywczym leszcza. To białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które organizm musi pozyskać z pożywienia, ponieważ sam nie może ich syntetyzować…

Leszcz zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla serca i układu krążenia. Obniżają one poziomu cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, poprawiają funkcjonowanie mózgu i zmniejszają stany zapalne w organizmie.

Leszcz jest również bogaty w witaminy, takie jak witamina D, witamina B12 i witamina B6.

Witamina D jest ważna dla zdrowia kości i zębów, a także dla funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek i utrzymuje zdrowie układu nerwowego, podczas gdy witamina B6 jest ważna dla produkcji hormonów i funkcjonowania układu nerwowego.

Leszcz jest także dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak fosfor, selen i potas. Fosfor jest ważny dla zdrowia kości i zębów, a także dla funkcjonowania mięśni i nerwów. Selen wspomaga  układ odpornościowy i pomaga w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, podczas gdy potas wpływa na funkcjonowanie serca i układu nerwowego.

W Polsce leszcz jest uważany za jedną z najważniejszych ryb w tradycyjnej kuchni, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia.

 

Kaloryczność: 105kcal/100g

Zawartość białka: 17g/100g

Zawartość tłuszczu: 4,5g/100g

Witamina B12: 1,3 μg

Witamina D: 7,6 μg

Fosfor: 239 mg

Selen: 16,7 μg

Witamina B6: 0,2 mg

Niacyna: 3,9 mg

Wapń: 19 mg

Żelazo: 0,6 mg

Magnez: 27 mg

Fosfor: 239 mg

Potas: 309 mg

Sód: 40 mg

Cynk: 0,4 mg

Miedź: 0,1 mg

Mangan: 0,1 mg

Selen: 16,7 μg

LIN

Budowa. Ryba z rodziny karpiowatych.
Lin ma ciało krępe. Trzon ogona szeroki i krótki. W kącikach ust posiada krótkie wąsiki. Łuska jest drobna i osadzona głęboko w skórze. Grzbiet ryby jest w kolorze ciemno brunatnym, boki zielonkawe ze złotym połyskiem, płetwy są zaokrąglone, w ciemnym kolorze.

Tryb życia. Liny żerują głównie w strefie przybrzeżnej, uwielbiają zarośnięte miejsca (wśród roślinności), są bardzo odporne na niską zawartość tlenu w wodzie

Płodność. W zależności od wieku lin składa od kilkuset tysięcy do miliona jaj.
Rodzaj tarła: fitofilne

Występowanie. Lin jest rybą słodkowodną, zamieszkuje stawy, jeziora i nizinne rzeki, ma małe wymagania tlenowe, preferuje zbiorniki płytkie o mulistym dnie porośnięte bogatą roślinnością
Lin zasiedla prawie całą Europę, a także wody Syberii.

Ciekawostki. Samce lina, w porównaniu z samicami, mają dłuższe płetwy brzuszne.

Lin to średniotłusta ryba o słodkawym smaku i zapachu. Nie jest kaloryczna i jest dobrym źródłem białka, co czyni ją idealnym wyborem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę. Lin jest chętnie spożywany ze względu na smaczne, białe i delikatne mięso. Można je podawać małym dzieciom oraz osobom starszym…

Zdrowe tłuszcze zawarte w linie są korzystne dla zdrowia serca, ponieważ pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom dobrego. Dodatkowo, kwas EPA i kwas DHA, są korzystne dla funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.

Ryba ta dostarcza także wiele minerałów takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń, fluor, kobalt, siarka, chrom, potas, selen oraz miedź. Jej mięso to również istne bogactwo witamin z grupy B (szczególnie B1, B2, B3 i B6, B9 i B12) oraz A, D, E, C, PP. Ta ostatnia – witamina PP pomaga w przetwarzaniu węglowodanów, tłuszczów i białek w energię a zatem będzie doskonale wpływać na przemianę materii. Ponadto może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę. Witamina PP ma także wpływ na zdrowie skóry – poprawia jej kondycję, wygładza i nawilża.

 

Wartości odżywcze (100 g):

Kaloryczność: 79kcal/100g

Zawartość białka: 13g/100g

Zawartość tłuszczu: 3g/100g

Witamina B12: 2,5 μg

Witamina D: 11,5 μg

Fosfor: 218 mg

Selen: 36,8 μg

Witamina B6: 0,3 mg

Niacyna: 3,2 mg

Wapń: 12 mg

Żelazo: 0,4 mg

Magnez: 28 mg

Fosfor: 218 mg

Potas: 347 mg

Sód: 49 mg

Cynk: 0,4 mg

Miedź: 0,1 mg

Mangan: 0,1 mg

Selen: 36,8 μg

WĘGORZ

Budowa. Ryba z rodziny węgorzowatych.
Ciało wydłużone, wężowate, w części ogonowej spłaszczone bocznie, głowa mała. Płetwy grzbietowa, ogonowa i odbytowa tworzą jedną całość. Brak płetw brzusznych. Łuska drobna. Ciało pokryte śluzem. Grzbiet ciemnozielony, boki jaśniejsze, brzuch biały lub żółtawy.

Tryb życia. Węgorz to ryba drapieżna, dwuśrodowiskowa, która żeruje i wędruje w nocy a dzień spędza zagrzebana w mule. Dorosłe węgorze zaczynają wędrówkę do Morza Sargassowego. Tutaj składają ikrę i giną z wyczerpania. Z ikry wylęgają się larwy, które niesione prądami morskimi docierają do wybrzeży Europy. Młode węgorze wpływają do rzek i wędrują w ich górę oraz do jezior. Tutaj, przez okres około dziesięciu lat intensywnie żerują i osiągają dojrzałość płciową.

Płodność. W zależności od wieku, węgorze składają od trzech milionów do kilkunastu milionów jaj.
Rodzaj tarła: tarło w Morzu Sargassowym.

Występowanie. Węgorz zamieszkuje dorzecza wszystkich rzek europejskich, mających połączenie z Oceanem Atlantyckim.

Ciekawostki. Ze względu na przełowienie oraz zabudowę hydrotechniczną uważa się, że węgorze są gatunkiem zagrożonym

Węgorz to ryba, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest on bogaty w białko oraz witaminy takie jak witamina B12, niacyna, fosfor, potas i selen. Niacyna to witamina pełniąca ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, tymczasem fosfor to pierwiastek wspomagający mineralizację kości i zębów…

Węgorz jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wypływają na pracę serca i układu krążenia. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, który pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu.

Ponadto węgorz jest dobrym źródłem witaminy D, która pomaga wchłaniać wapń i fosfor, co jest bardzo ważne dla zdrowia kości. Witamina D jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ pomaga organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

Ryba ta jest także świetnym źródłem żelaza, które jest ważne dla produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowego układu krwionośnego. Zawiera też witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie oczu, skóry i układu odpornościowego.

 

Wartości odżywcze (100 g):

Wartość energetyczna (kcal)281 kcal

Białko ogółem (g)15 g

Tłuszcz (g)24.5 g

Cholesterol (mg)164 mg

Woda (g)59.6 g

Sód (mg)65 mg

Sól (g)0.163 g

Potas (mg)217 mg

Wapń (mg)17 mg

Fosfor (mg)223 mg

Magnez (mg)21 mg

Żelazo (mg)0.6 mg

Cynk (mg)1.75 mg

Miedź (mg)0.09 mg

Mangan (mg)0.03 mg

Jod (μg)4 μg

Witamina A (μg)980 μg

Retinol (μg)980 μg

Witamina D (μg)30 μg

Witamina E (mg)4.14 mg

Tiamina (mg)0.18 mg

Ryboflawina (mg)0.32 mg

Niacyna (mg)2.6 mg

Witamina B6 (mg)0.28 mg

Foliany (μg)13 μg

Witamina B12 (μg)4.4 μg

Witamina C (mg)1.8 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem (g)5.65 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem (g)11.53 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g)3.21 g

Izoleucyna (mg)707 mg

Leucyna (mg)1283 mg

Lizyna (mg)1045 mg

SUM

Budowa. Ryba z rodziny sumowatych.
Duża i mocno spłaszczona głowa. Jama gębowa ze szczękami wyposażonymi w drobne ząbki. Na górnej szczęce para długich wąsów. Małe oczy. Tułów krępy. Ciało pozbawione łusek. Długa płetwa odbytowa ciągnie się przez cały tułów aż do płetwy ogonowej. Głowa i grzbiet są zwykle ciemne. Brzuch kremowo-żółty, na jaśniejszych bokach u suma widoczny marmurkowy wzór.

Tryb życia. Sumy to największe drapieżniki słodkowodne w Europie. Prowadzą osiadły tryb życia i są samotnikami. Najintensywniej żerują o zmroku lub w nocy. Dzięki dużemu otworowi gębowemu i bardzo szerokiemu otwarciu szczęk atakują duże ryby i czasami wodne ptaki. Dojrzewają w wieku 3-6 lat.

Płodność. Tarło suma odbywa się raz w roku, zwykle w trzcinowiskach. Temperatura wody musi przewyższać 20 °C. Samica najpierw buduje gniazdo, a następnie składa ikrę. Może złożyć maksymalnie milion jaj.
Tarło fitofilne.

Występowanie. Sumy żyją w leniwie płynących rzekach, jeziorach i zbiornikach zaporowych. Zasiedlają duże rzeki: Odrę, Wisłę, Warte i Bug w dolnym i środkowym biegu.

Ciekawostki. Sumy są mięsożercami, choć narybek w pierwszej fazie życia żeruje na planktonie.
Sum ma zredukowane oczy,  podczas polowania polega głównie na słuchu, węchu i receptorach chemicznych.
Sumy są rybami długowiecznymi, na wolności żyją od 20 do 30 lat.

Mięso sumów jest miękkie, białe i delikatne w smaku, a także bardzo sycące i pełne wartości odżywczych. Jest to mięso niskotłuszczowe, bogate w białko, witaminy i minerały…

Jeden filet jest w stanie dostarczyć nam dzienną porcję witaminy B12, jak również witaminy D. Ponadto, już w 100 g filecie, możemy znaleźć fosfor, selen, tiaminę, niacynę, magnez, ryboflawinę oraz żelazo i cynk. Stosunek kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do wielonienasyconych jest korzystny dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Wysoka zawartość potasu w tej rybie jest korzystna dla zdrowia serca, a selen i cynk są ważne dla układu odpornościowego.

Ze względu na delikatny smak i teksturę, mięso sumów jest idealne do przygotowywania różnych dań i potraw zarówno w Polsce, jak i na świecie.

 

Wartości odżywcze (100 g):

Wartość energetyczna (kcal)119 kcal

Białko ogółem (g)15.23 g

Tłuszcz (g)5.94 g

Cholesterol (mg)55 mg

Woda (g)79.06 g

Sód (mg)98 mg

Potas (mg)302 mg

Wapń (mg)8 mg

Fosfor (mg)204 mg

Magnez (mg)19 mg

Żelazo (mg)0.23 mg

Cynk (mg)0.48 mg

Miedź (mg)0.032 mg

Mangan (mg)0.015 mg

Witamina D (μg)0.2 μg

Witamina E (mg)0.81 mg

Tiamina (mg)0.02 mg

Ryboflawina (mg)0.083 mg

Niacyna (mg)2.105 mg

Witamina B6 (mg)0.154 mg

Foliany (μg)10 μg

Witamina B12 (μg)2.88 μg

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem (g)1.31 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem (g)2.573 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g)1.119 g

Izoleucyna (mg)678 mg

Leucyna (mg)1153 mg

Lizyna (mg)1386 mg

SZCZUPAK

Budowa. Ryba z rodziny szczupakowatych.
Ciało wydłużone, cylindryczne, głowa duża i długa, pysk ma kształt kaczego dzioba,  otwór gębowy jest szeroki, szczęki wyposażone w bardzo ostre, haczykowate zęby. Płetwa grzbietowa przesunięta na trzon ogona, płetwa ogonowa lekko wcięta. Grzbiet brązowy lub zielonkawy, boki jaśniejsze z żółtobiałymi lub brunatnymi plamami, brzuch biały. Płetwy żółtoszare z ciemnymi plamkami.

Tryb życia. Szczupak jest rybą drapieżną, atakuje z ukrycia.

Płodność. Szczupak w zależności od wieku składa od kilku tysięcy do 250 tysięcy jaj.
Rodzaj tarła: fitofilne

Występowanie. Szczupak zamieszkuje jeziora, stawy i rzeki, spotkać go można również w wodach słonawych. Występuje w wodach Europy, Ameryki Północnej, Północnej i zachodniej Azji.

Ciekawostki. Jest to jedna z największych ryb słodkowodnych. Ze względu na obniżenie poziomu wód w zbiornikach coraz częściej naturalne tarliska szczupaka (zalewane na wiosnę łąki i pas roślinności wodnej) zostają odcięte od wody, co ogranicza jego rozród.

Szczupak to gatunek ryby słodkowodnej, który można spotkać w różnych typach wód, od małych strumieni po duże rzeki i jeziora. Jest dobrym źródłem białka, które jest ważne dla wzrostu i regeneracji tkanek w organizmie…

Szczupak jest również bogaty w witaminy, takie jak B12, D, A i E. Witamina B12 jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowia układu nerwowego, podczas gdy witamina D jest potrzebna do wchłaniania wapnia i fosforu, co jest korzystne dla zdrowia kości.

Szczupak zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. Ponadto zawiera kwas oleinowy i kwas linolowy, które pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu i utrzymać zdrową skórę a także włosy.

Warto pamiętać także o korzystnym wpływie zawartych w szczupaku składników mineralnych, takich jak fosfor, selen, magnez, potas i cynk. Fosfor jest ważny dla zdrowia kości i zębów, ale również dla funkcjonowania mięśni i nerwów. Selen i cynk korzystnie wpływają na układ odpornościowy, podczas gdy magnez i potas pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego. Tymczasem jod i miedź to pierwiastki niezbędne dla produkcji hormonów tarczycy i hemoglobiny.

 

Kalorie: 97 kcal

Białko: 20,4 g

Tłuszcz: 1,7 g

Witamina B12: 2,5 μg

Witamina D: 13,2 μg

Fosfor: 241 mg

Selen: 23,5 μg

Witamina B6: 0,2 mg

Niacyna: 3,5 mg

Wapń: 22 mg

Żelazo: 0,6 mg

Magnez: 26 mg

Fosfor: 241 mg

Potas: 390 mg

Sód: 45 mg

Cynk: 0,5 mg

Miedź: 0,1 mg

Mangan: 0,1 mg

Selen: 23,5 μg

Chlor: 42 mg

Fluor: 0,1 mg

Jod: 4,4 μg

Miedź: 0,1 mg

Molibden: 4 μg

Fosfor: 241 mg

Selen: 23,5 μg

Cynk: 0,5 mg